0 yorum  |  Yorum Yap
Ürün Kodu: ZYTN1122
Stok Durumu: Stokta var
0,00TL
Vergiler Hariç: 0,00TL

Zeytin yaprağı
 
   Zeytin ağacı (Olea europaea) Oleaceae familyasına ait her dem yeşil bir bitkidir. Zeytin yaprağı medikal anlamda ilk olarak Antik Mısırlılarda kullanılmıştır. Mısırlılar zeytin ağacının uzun ömrünü araştırmışlar ve zeytin yaprağını “cennetin gücünün sembolü” saymışlardır.
   Zeytin yaprağı daha sonra 1800’lü yıllarda şurup şeklinde hazırlanarak ateş düşürücü olarak kullanılmaya başlanmıştır. İlerleyen zamanlarda yeşil zeytin yaprağı sıtma tedavisinde de kullanılmıştır.
Akdeniz efsanelerinde Zeytin ağacı, “ölmez ağaç” ve “hayat ağacı” olarak tanımlanmıştır. Zeytin ağaçları dünyadaki en dayanıklı ağaçlardandır. Yapılan araştırmalarda 1000, hatta 3000 yaşında zeytin ağaçlarına rastlanmıştır.
   Son yıllarda hız kazanan araştırmalara göre 101 madde ihtiva eden zeytin yaprağının içindeki en etken madde başlıca ‘polifenolik antioksidan’ lardan biri olan “Oleuropein”dir. Bu madde, ağacı dış etkenlere, hastalık ve zararlılara karşı direnç kazandırmakta, hücre yenilemesi yapmakta, ortama uyum sağlamasına neden olarak salgılardan korumaktadır.
   Zeytin ağacının hastalık ve zararlılara karşı direncini sağlayan en önemli savaşçının oleuropein olduğu düşünülmektedir. Oleuropein’ in içeriğinde bulunan “elenolik asit” ve oleuropein türevi olan “kalsiyum elenolat” çok çeşitli mikroorganizma gruplarını uzak tutma özelliğine sahiptir. Oleuropein maddesinin içindeki elonoik asidin anti fungal, anti bakteriyel,   anti viral etkileri deneylerle tespit edilmiştir.
Özellikle Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü zeytin yaprağının 21. yüzyılın en önemli doğal anti mikrobiyal, anti viral, anti oksidan bir etkiye sahip çok önemli bir bitki olduğunu belirtmiştir. Bu konuda 69 kitap, 1800 den fazla makale, dergi ve çeşitli yayınlar yapılmıştır.
   Ayrıca Zeytin yaprağı, Oleuropein’le birlikte Rutin, Luteolin gibi birçok flavonoid içerir.
Zeytin yaprağı ekstraktı (özü), zeytin ağacı (Olea europaea L.) yapraklarından fiziksel ve kimyasal ekstraksiyon metotlarıyla elde edilen, zeytin yaprağının aktif bileşenlerini elde etmek amacıyla hazırlanan yeşil renkte yaprak özüdür. Bu öz; tüm bileşikleri saf olarak içermekle beraber A vitamini, selenyum, C vitamini, askorbil-palmitat bulundurmaktadır. Ekstrakt sağlık açısından son derece faydalı ve toksik olmayan özelliğe sahip bir üründür. Zeytin Yaprağı Ekstraktının kullanımı, zeytin yaprağı çayına kıyasla kolay ve kullanım alanı oldukça geniştir.
 
-Zeytin yaprağı ekstraktının; kan basıncını düşürücü, kalp ritmini düzenleyici özelliği ile koroner kan akışı üzerine olan olumlu etkisi ve kardiyovasküler sistemde de güçlü bir destek olduğu ortaya çıkmıştır.
Oleuropein, antioksidan özelliği sayesinde LDL kolesterolünün okside olmasını önlemekte ve damar sertliği oluşumunu azaltmaktadır. Toplam kolesterol ve trigliserid miktarını düşürmektedir.
Damarlarda trombositlerin birleşip kümeleşmesini engeller, anjiyotensin dönüştürücü enzimleri de inaktive ederek kalbin çalışmasında ve kalp ritminde yararlı etki göstermektedir.
Atardamarların kasılmasıyla gerçekleşen düzensiz kalp atışı olayını da önlemektedir. Ayrıca enfarktüs riskini de azaltıcı özelliğe sahiptir. (Andreadou, 2007)
-Zeytin yaprağı ekstraktının kullanılmaya başlanmasından 3 ay sonra önemli derecede yüksek kan basıncının düştüğü gözlenmiştir. Sistolik ve diyastolik kan basınçlarını düşürerek yüksek tansiyonu düşürücü özelliği olduğu gibi kalbin ritminde çalışmasına için olukça faydalıdır. Yüksek tansiyonu dengeleyici etkisiyle birlikte LDL kolesterol seviyesini de azalttığı gözlenmiştir. (Perrinjaquet-Moccettil, 2008).
 
-Oleuropein, kan şekerini ayarlayıcı ve antioksidan etki göstermektedir. Oksidatif strese ve serbest radikallere maruz kalma sonucunda retinopati, nefropati ve nöropati gibi komplikasyonlar gelişmektedir. Oleuropeinin serum insülinini artırırken, oksidatif strese bağlı bu diyabetik komplikasyonları antioksidan özelliği sayesinde azalttığı gözlenmiştir.  
(Eidi, 2008).
-Yüzyıllarca yaşayabilen zeytin yaprağının mikroorganizmalara ve hastalıklara karşı direnci artırmadaki en güçlü etkisi anti mikrobiyal aktivitesinden kaynaklanmaktadır.
Oleuropeinin birçok bakteriyi (Staphylococcus aureus), küfü (Aspergillus niger), mayayı (Saccharomyces uvarum) ve mantarı inhibe ettiği tespit edilmiştir.
Oleuropeinin hidrolizi ile oluşan elenolik asit bileşiği ise; birçok virüs türünü güçlü bir şekilde inhibe edici özelliğe sahiptir. (Sudjana, 2008).
Antioksidan Etki
-Zeytin yaprağından elde edilen fenolik bileşikler, E vitamininden daha güçlü antioksidan kapasiteye sahiptir. Bu bileşikler antioksidan özelliği sayesinde LDL kolesterolünün bakır sülfatla oksidasyonunu önemli derecede önlemektedir. Bu sayede oksidasyona bağlı olarak gelişen etkilerinden ve damar sertliğinden, korunma sağlanmaktadır. Ayrıca oksidatif strese bağlı olarak gerçekleşen birçok komplikasyonlarda antioksidan kapasitesiyle engellenmektedir. (Ferreira, 2006).
Kronik Yorgunluğu Önleyici Etki
-Zeytin yaprağı ekstraktı; mantarlara ve virüslere karşı olan etkisi sayesinde kronik yorgunluk sendromunu ve kas yapısını güçlendirici özelliğe sahiptir.
İnsanlarda yorgunluğa, enerji düşüklüğüne sebep olan mikroorganizmaların, ekstraktın sahip olduğu anti mikrobiyal kapasitesi ile etkisiz hale geldiği tespit edilmiştir. (Advanced Health and Life Extension)
 
KULLANIMI
Aç karnına günde 2-3 defa olmak üzere yemeklerden 15 dakika önce bir tatlı kaşığı içilir. Ürünün bilinen hiç bir yan etkisi yoktur. 
  
 

Yorum Yap

Not: HTML'e dönüştürülmez!